Suomen kansanvaltuuskunta – pöytäkirjat
KA/PR 14 (Mikrofilmi)
28.1.1918:
Istunto: Tokoi paikalla
29.1.1918:
2 §: Elintarvikeasiain valtuutettu Tokoi ilmoitti Englannin konsulin yhdessä professori Cotterin kanssa käyneen hänen luonaan ja tällöin lausuneen arvelun, että Englanti mahdollisesti läheisessä tulevaisuudessa tulisi tunnustamaan Suomen riippumattomuuden.
29.1.1918
4 §: Päätettiin elintarveasiassa julkaista näin kuuluva julistus. Liite 1. Allekirjoitus. Suomen Kansanvaltuuston Elintarveosaston puolesta O. Tokoi.
30.1.1918:
7 §: Kansanvaltuuskunta päätti ensimmäisessä lukemisessa hyväksyä Elintarvikeasiain Valtuutetun laatiman ehdotuksen Laiksi elintarvikelautakuntain oikeuden laajentamisesta.
8 §: Kansanvaltuuskunta päätti ensimmäisessä lukemisessa hyväksyä Elintarvikeasiain Osaston Valtuutetun ehdotus Kansanvaltuuskunnan päätökseksi siemenviljan takavarikoimiseksi.
13 §: […] Elintarveosaston valtuutetun toveri Tokoin kanssa kävin (Ulkoasiain Valtuutettu) tänä iltana täkäläisessä sotilasten ja työläisten Toimeenpanevassa komiteassa keskustelemassa eräistä elintarveasiain aiheuttamista seikoista. Kun oli kuultu, että Tallinassa olisi viljavarasto, jota ei tarvittaisi sotaväen vähentämisen takia, ja joka kuuleman mukaan olisi tämän komitean määräämisvallan alainen, tiedusteltiin asiaa ja saatiin kuulla, että jos siellä mitä on, käytetään se pohjoisen rintaman tarpeisiin. […]
Tokoin ilmoitettua, että tarvittaisiin noin 100 vaunua viljaa viikossa, lausui toveri Schheiman, että Svinhuvudin senaatti on marraskuun 25. päivän jälkeen, s.o. kahdessa kuukaudessa ostanut viljaa yhteensä 117 vaunua sekä 210 vaunua sekalaista (Rehukakkuja, leseitä, perunajauhoja, sokeria). Viljaa kehottivat ostamaan Ukrainasta.
Ku tuli puhe perunain Virosta Tuonnista ja laivain saannista, ilmoittivat he, että joka tiistai lähtee venäläinen jäänmurtaja Tallinnaan. Suomalaisten on itse hankittava laivat.
31.1.1918
2 §: Esiteltiin toiseen käsittelyyn Elintarveasiain Valtuutetun ehdotus Laiksi elintarvikelautakuntien oikeuksien laajentamisesta. Kansanvaltuuskunta päätti hyväksyä lain näin kuuluvana. Liite 2:
3 §: Esiteltiin toiseen käsittelyyn Elintarvikeasian valtuusasiain valtuutetun ehdotus Kansanvaltuuskunnan päätökseksi viljan takavarikoimisesta. Kansanvaltuuskunta päätti hyväksyä ehdotetun päätöksen näin kuuluvana. Liite 3.
Suomen kansanvaltuuskunnan tiedonantoja, N:o 1, perjantaina 1 p:nä helmikuuta 1918.
Kansanvaltuuskunnan julistus. Suomen työmiehet, kansalaiset. Helsingissä 29. päivänä tammikuuta 1918.
Suomen kansanvaltuuston Elintarvikeosaston päällikkö O. Tokoi.
1.2.1918:
12 §: Elintarveosastolta esitettiin, että avattaisiin pankissa juokseva tili, jota varten myönnettäisiin 1 miljoona markkaa ja 1 miljoona ruplaa käyttövaroja, sillä Eduskunnan aikaisemmin elintarpeisiin myöntämä 100 miljoonaa markkaa oli talletettuna eri pankkeihin, joista sitä ei nyt saada. Esitys hyväksyttiin sillä huomautuksella, että kaikki maksumääräykset täytyvät kulkea raha-asiain valtuutetun kautta.
2.2.1918
10 §: Sisäasiain Valtuutettu Haapalainen esitti, että Sisäasiain Osasto valtuutettaisiin ryhtymään neuvotteluihin Suomen Osuuskauppojen Keskusosuuskunnan kanssa siitä, suostuuko se eri kaupungeissa olevasta varastoistaan luovuttamaan elintarpeita Sisäasian Osaston valtuuttamalle henkilölle. Kansanvaltuuskunta päätti valtuuttaa Sisäasiain Valtuutettu Haapalaisen ryhtyä neuvotteluihin asiasta.
3.2.1918
4 §: Elintarveasiain osaston puolesta esitettiin ehdotus määräyksestä elintarvevarastojen uuden tarkastuksen toimittamisesta. (Liite N:o 2).
5 §: Saman osaston esitys elintarveasiaa valvontaa varten asetettavista valtuuskunnista lähetettiin lainvalmistelukuntaan.
4.2.1918:
13 §: Sirola ehdotti, että tuonti ja vientikysymyksiä käsittelemään sekä niistä ehdotuksia valmistelemaan asetettaisiin komitea, johon edustajan asettavat seuraavat osastot: Työasiain, Elintarveasian […]
6.2.1918:
1 §: Elintarveasiain Valtuutettu Tokoi teki selkoa matkastaan Pietariin elintarpeitten saannin järjestämistä varten. Tokoi mainitsi, että Wenäjän hallituksen jäsenet lupasivat antaa kaikkea avustustaan tukalan tilamme auttamiseksi. Pietarin Työ ja sotamiesneuvosto päätti heti paikalla omista niukoista varoistaan myöntää Suomeen 10 vaunulastia viljaa. Pienempiä viljamääriä on myöskin erinäisiltä liikemiehiltä Pietarissa saatavina. Samoin ne viljamäärät, mitä Wenäjällä mahdollisesti on Suomeen tulossa, toimitetaan kiireesti perille.
Mutta kysymyksen ratkaisu vaatii paljon suurempia toimenpiteitä ja sen vuoksi on ryhdytty aivan erikoisiin toimiin. Kun tiedetään että Siperiassa ja Tambowin kuvernementissä on suuria viljavarastoja, jotka kuljetusvaikeuksien vuoksi eivät pääse markkinoille, tehtiin sopimus Wenäjän kulkulaitoskomissaarion kanssa siitä, että me järjestämme omat junat hakemaan viljaa määräpaikoista. Wenäjän kulkulaitoksen puolesta sallitaan näiden esteetön kulku ja annetaan tarvittavat polttoaineet. Suomen valtio itse panee oman miehistönsä ja tarpeelliset vartijat. Wilja lastataan vaunuihin Omskissa ja sen läheisillä asemilla. Ensi aluksi olisi siellä saatavissa noin 400 vaunulastia. Kun yhdessä junassa ei voitane kuljettaa enempää kuin 50 vaunua, tarvittaisiin näiden kuljetukseen jo 8 junaa. kun kuitenkaan ei voitane ensi hädässä näin montaa junaa järjestää, täytynee aluksi lähettää vain muutamia. Jos yritys onnistuu, voidaan junien lukua myöhemmin lisätä. Ensimmäiset junat saatanee liikkeelle ensi viikon alussa ja kestänee matka edes takaisin noin 2 viikkoa, ehkä enempikin. Kansanvaltuuskunta päätti kuultuaan edelläolevan selostuksen antaa Elintarve=, Liikenne=, Raha= ja Ulkoasiain Valtuutettujen tehtäväksi neuvotella keskenään niistä toimenpiteistä, joihin elintarpeitten saannin järjestämiseksi on ryhdyttävä.
8.2.1918:
8 §: Kansanvaltuutetut O. Tokoi ja Y. Sirola esittivät seuraavan selostuksen käynnistään Amerikan konsulin luona elintarpeiden saantia ja ulkomaamaisten etujen valvomista koskevien kysymysten johdosta.
Herra konsuli halusi tietää, missä määrin on takeita liike-elämän häiriintymättömästä jatkumisesta. Siitä riippuu näet, sanoi hän, elintarpeiden saanti. Hän viittasi erityisesti siihen, että täällä on amerikkalaisia pääomia kiinnitettynä m.m. Itämaiseen Paperossitehtaaseen ja kysymys on siitä, pysyvätkö olot sellaisina, että se voi pysyä käynnissä. Elintarpeiden puuttuessa on muitakin maita, jotka voivat tässä suhteessa antaa takeita.
Hänelle selitettiin, että tarkoitushan juuri on saada taloudellinen elämä mahdollisimman säännölliseen käyntiin, mutta vaikeuttaa sitä Suomen pankkiherrojen y.m. kapitalistien jarrutus sekä se taistelu, mikä maassa on käynnissä työväen luomaa järjestystä vastaan. Mitä takeisiin tulee, niin tekevät työväen järjestöt ja valtaelimet valtioissa ja kunnissa voitavansa ja järjestys näyttää palautuvan niille alueille, joissa nämä saavat toimintansa järjestykseen. huomattavaa on, että edellinen hallitus oli juuri sellainen, joka ei kyennyt järjestystä pitämään yllä. Ja siksipä se kukistuikin.
Herra konsuli ei sanonut epäilevänsä sitä, etteikö nykyinen hallitus haluaisi pitää järjestystä ja toimia niin, ettei taloudellinen elämä menisi sekaisin, mutta halusi hän huomauttaa, että voi olla ryhmiä, jotka eivät noudata järjestystä. Viittasi tapahtuneisiin yksilöllisiin väkivallantekoihin. Tehosti vielä sitä, että jos elintarvikelastit tulevat Suomen rajoille, voidaan ne antaa meille vain siinä tapauksessa, että täällä vallitsevat sellaiset olot, joissa ne tulevat kansalle oikein jaetuksi.
Tiedusteluun, oliko Yhdysvaltain kansalaisten puolelta tullut valituksia joistakin kärsityistä vääryyksistä, vastasi herra konsuli, ettei sellaista ollut tullut.
13.2.1918:
7 §: Elintarveasiain osaston valtuutettu, Toveri Tokoi ilmoitti, että Mäntyluotoon oli saapunut elintarpeita useita satoja vaunulasteja. Sitä paitsi ilmoitti hän, että siellä oli pidätetty huomattava määrä paperia ja pukukankaita, jotka olivat aiotut Ruotsiin. Tavaroiden toimittaminen kulutuskeskuksiin jätettiin toveri Tokoi edelleen suoritettavaksi.
17 §: Venäjän ja Suomen väliseen likvidatioonikomiteaan valittiin viidenneksi jäseneksi Oskari Tokoi.
1.2.1918:
Liite N:o 2 Suomen kansanvaltuuskunnan pöytäkirjaan 18. päivältä helmikuuta 1918.
Toveri Sirolan selostus kännistään Pietarissa.
[…] Radeckin avulla pääsimme Amerikan Punaisen ristin johtajan, eversti Robinsonin tuttavuuteen, joka vei meidät Amerikan lähetystöön. Pääsimme Tokoin kanssa ammassadööri Francois’n puheille, joka lupasi antaa apuaan viljan saamiseksi Amerikasta. Ilmoitti, että Ruotista olis hommattava takeet, ettei tavara mene Saksaan.
Nuortevalle lähetetty sähkösanoma (Suomennos)
Nuorteva, Care Raivaaja, Ftchburg, Mass. U.S.A.
Otatteko vastaan nimityksen Suomen vallankumouksellisen hallituksen edustajaksi Amerikassa huolehtiaksenne elintarpeiden saannista ja muista asioista. Vastaa heti. Helsinki. Sirola. Suomen Kansanvaltuuskunnan Ulkoasiain Valtuutettu.
22.2.1918:
4 §: Elintarveasiain Valtuutettu ehdotti, että Kansanvaltuuskunta päättäisi asettaa Pietariin erityisen kauppa=asiamiehen, jonka käsfin etupäässä olisi keskitettävä elintarpeitten hankinta Venäjältä. Ehdotti että tähän toimeen nimitettäisiin tov. Heikki Välisalmi. Kansanvaltuuskunta hyväksyi ehdotuksen.
25.2.1918:
1 §: Päätettiin esittää julkinen vastalause kaikkia luokkasotarintamalla ja sen molemmin puolin tapahtuvia raakalaistekoja vastaan. Vastalausetta laatimaan valittiin toverit Tokoi, Manner ja Sirola.
6 §: Elintarvikeasiain Valtuutettu toveri Tokoi ilmoitti, että ellei Punaisen Kaartin Intendenttilaitoksen ja Elintarvikeasiain Osaston valtuuksia elintarpeitten kotimaisen hankinnan ja jakelun suhteen tarkemmin voida määritellä, jotta selkkaukset tässä suhteessa välttyisivät, täytyy hänen jättää elintarpeitten kotimainen hankinta ja jakelu kokonaan Intendenttilaitoksen huoleksi.
Tämän johdosta ehdotti toveri Haapalainen elintarpeitten takavarikoimisessa ja jakelussa noudatettavaksi sellaista järjestelyä, että Punaisen Kaartin jäsenet kussakin eri tapauksessa ilmoittavat elintarvelautakunnille, missä elintarpeita on ja toimeenpanevat elintarvelautakuntain käskystä takavarikot, sekä tuovat takavarikoidut elintarpeet elintar-velautakunnille Elintarveasiain Osaston määräyksien mukaan varastoista jaettavaksi. Asia jätettiin pöydälle seuraavaan istuntoon.
23.2.1918:
4 §: Luettiin Elintarveasiain Valtuutetun toveri Tokoin kirjelmä, koskien Intendenttilaitoksen ja Elintarveasiain Osaston tehtävien määrittelemistä.
(Liite N:o 3: Helsingissä 22.2.1918, Kansanvaltuuskunnalle: […] Tällainen kaksinainen toiminta ei mielestämme ole mahdollinen, ja kun nykyisen vallankumouksen menestykselle lienee tärkeätä, että elintarvekysymys järjestetään etupäässä sotilaallisia seikkoja silmällä pitäen ilmoitamme täten luopuvamme elintarveasiain järjestelyn siitä puolesta, mikä koskee kotimaista hankintaa, kuten elintarvevarastojen tarkastusta, takavarikoimista ja siten hankittujen elintarpeiden jakelua, mutta olemme halukkaat tekemään voitavamme ulkomaisen hankinnan edistämiseksi sekä karjanrehun ja karjantuotteiden hankkimiseksi ja jakamiseksi.
Elintarpeitten jakoa ja takavarikoimista koskevissa kysymyksissä määrättiin toveri Haapalainen Sisäasiain Osaston puolesta antamaan lausuntonsa ristiriitaisten toimenpi-teitten välttämiseksi Kansanvaltuuskunnan ja Intendenttilaitoksen ja Elintarveasiain Osaston välillä.
8 §: Tovereille Gylling ja Oskari Tokoi päätettiin antaa myös valtuudet edustaa Suomea mahdollisesti uudelleen alkavissa rauhanneuvotteluissa Venäjän ja Saksan välillä, jos Suomen osanotto silloin osottautuu tarpeelliseksi.
Ulkoasiainosasto – Helsinki – 23.2.1918
Täten valtuutetaan toverit Edward Gylling ja Oskari Tokoi Suomen Kansanvaltuuskunnan nimissä Suomen Tasavallan puolesta allekirjoittamaan Venäjän Federatiivisen Neuvostotasavallan välisen sopimuksen näiden vapaitten tasavaltain keskinäisen ystävyyden ja veljeyden lujittamiseksi.
26.2.1918 klo 3 iltapäivällä:
1 §: Ulkoasiain Valtuutettu ilmoitti Pietarissa olevan Suomen ja Venäjän asian selvityskomitean jäsenten Tokoin ja Gyllingin ilmoittaneen, että sopimus Suomen ja Venäjän välillä on muuten hyväksytty, paitsi että seuraavat kaksi kohtaa ovat jääneet tähän aamuun […]
Palkkaa:
Elintarve osasto: Valtuutettu Tokoi 1, 425;-
2.3.1918, klo 20.30
3 §: Elintarveasiain Valtuutettu toveri Tokoi teki selvää matkastaan Pietarissa, jossa oli yhdessä toveri Gyllingin kanssa ollut allekirjoittamassa sopimusta Suomen ja Venäjä välien selvityksestä sekä elintarvetuotannon järjestämistä varten.
4.3.1919, klo 20.30:
7 §: Elintarveosasto valtuutettu toveri Tokoi ehdotti, että Elintarveasiain Osaston yhteyteen asetettaisiin erityinen elintarveneuvosto ja että Elintarveasiain Osasto jaettaisii kolmeen jaostoon: 1) Viljanosto, jonka toiminta-alaan kuulusi viljaa, rehua, perunoita ja juurikasveja koskevat asiat, 2) Karjatalousosasto, jolle kuuluvat karjataloutta ja kalakuppaa koskevat asiat sekä 3) yleinen elintarvejaosto, jonka toiminta käsittää muut kulutustarpeet. Elintarveneuvostoon kuuluisi puheenjohtajana Kansanvaltuuskunnan Elintarveasiain Valtuutett, sekä jäseninä 3 jaoston edustajaa, 2 Punaisen Kaartin intendentin edustajaa ja yksi Raha-asiain Osaston edustaja.
Kansanvaltuuskunta päätti hyväksyä Elintarveasiain Valtuutetun ehdotuksen.
9 §: Elintarveasiain Valtuutettu Tokoi ilmoitti Helsingin Elintarvelautakunnan puolesta Elintarveasiain Osastolle ilmoitetun, että kun Helsinkiin lähetettävästä voista on usein osa hävinnyt matkalla, ovat voinlähettäjät kieltäytyneet lähettämästä voita Helsinkiin, jos kaikki, mikä matkalla katoaa jää heidän vahingokseen. Ehdotti Kansanvaltuuskunnan päätettäväksi, että rautateillä kadonneesta voista suoritetaan korvaus valtion varoista.
Kansanvaltuuskunta päätti hyväksyä ehdotuksen sillä huomautuksella, että korvauksen suorittamisessa noudatetaan samoja menettelyjä, jotka ennemmin ovat olleet käytössä.
10 §: elintarveasiain Valtuutettu ehdotti, että Elintarveasiain Osaston Suomen Pankissa käytettävänä olevan venäläisen rahan lisäksi myönnettäisiin Elintarveasiain Osastolle käyttöoikeus vielä 8 miljoonaan ruplaan. Samalla esitti Elintarveasiain valtuutettu harkittavaksi kysymystä Suomen pankissa olevien 80 miljoonan ruplan siirtämisestä Suomen Pankin konttoriin Pietarissa.
Kansanvaltuuskunta päätti pyytää Elintarveasiain Valtuutetun tekemistä esityksistä Raha-asiain Osaston lausuntoa.
5.3.1918, klo 18.00
3: Ahvenanmaan kysymyksen ja sen yhteydessä tapahtuneen Suomen itsenäisyyden loukkauksen johdosta:
Tokoi: Yhtä vähän kuin Vorosilovilla olisi ollut oikeutta tehdä kauppaa Gotlannin saaresta, yhtä vähän on heillä oikeutta tehdä sopimuksia Ahvenanmaasta Ruotsin kanssa- Lenin ja Trotski ovat samaa mieltä ja ilmoittaneet, ettei heillä ole mitään tietoa tapahtumista Ahvenanmaalla.
6.4.1918, klo 20.00:
7 §: elintarveasiain Valtuutettu Tokoi esitti seuraavasisältöisen ehdotuksen viljan y.m. tavaroiden luovutus ja myyntihinnoiksi. Liite 1. Asia jäi pöydälle.
7.4.1918, klo 20.00:
1 §: Vallitsevan perunapulan takia esitti Elintarveasiain Valtuutettu O. Tokoi Kansanvaltuuskunnan hyväksyttäväksi hänen laatimansa ehdotuksen perunain takavarikoimisesta. (Liite No 1).
Kansanvaltuuskunta, pitäen takavarikoimista tarpeen vaatimana, päätti hyväksyä tehdyn esityksen, ja määräsi Elintarveasiain Osaston huolehtimaan sen käytännöllisestä toimeenpanosta.
2 §: Elintarveasiain Valtuutettu, toveri Tokoi, esitti Kansanvaltuuskunnan hyväksyttäväksi Elintarveasiain Osaston laatiman uuden ehdotuksen rajahintain määräämiseksi muutamille tärkeimmille elintarpeille. (Liite No 2).
Kansanvaltuuskunta hyväksyi tehdyn ehdotuksen muutamilla muutoksilla siinä muodossa kuin Liite No 3 osittaa, sekä päätti lähettää taulukon Elintarveneuvostolle lausunnon antamista ja Työväen Pääneuvostolle esittelyä varten.
12.3.1918, klo 21.00:
4 §: Elintarveasiain Valtuutettu ilmoitti, että Liikemies Erik Hemming oli esittänyt että saisi ostaa erään Ranskasta saapuneen Mäntyluodossa olevan konjakk[?], jonka kuljettaisi Venäjälle. Asiasta päätettiin pyytää Sosialiasian Osaston lausunto.
18.3.1918, klo 20.30:
9 §: Elintarveasiain Valtuutetun esityksen mukaisesti päätettiin Kansanvaltuuskunnan Elintarveosasto yhdistää yhdeksi Elintarvehallitukseksi. Elintarvehallituksen johtajaksi päätettiin nimittää toveri J.E. Järvelä.
11 §: Elintarveasiain Osaston ehdotus viljan y.m. tavaroiden luovutus= ja myyntihinnoiksi päätettiin lähettää Työväen Pääneuvoston päätettäväksi ja päätettiin pyytää Pääneuvostoa käsittelemään ehdotus kiireellisesti. (Liite 1).
20.3.1918, klo 13.45:
6 §: Elintarveasiain Valtuutetun, toveri Tokoin esityksestä päätettiin hyväksyä seuraava päätös syömäviljan käytöstä: (Liite No 2).
8 §: Elintarveasian Valtuutettu, toveri Tokoi, ilmoitti, että 24. p:nä maaliskuuta pidetään Venäjälle koko pohjoisen alueen elintarveneuvottelukokous. Tällöin olisi tarpeellista lähettää tähän kokoukseen joku henkilö Suomestakin neuvottelemaan elintarpeiden kulje-tusmahdollisuuksista Venäjältä Suomeen.
Kansanvaltuuskunta päätti oikeuttaa Elintarveasiain Osaston lähettämään mainittuun kokoukseen edustajansa.
25.3.1918, klo 20.35:
1 §: Puheenjohtaja Manner ilmoitti Tokoilta ja Gyllingiltä Pietarista saapuneen sähkösanoman, jossa ilmoitetaan, että englantilais-ranskalaiset joukot miehittävät Muurmannin radan, josta lienee tehty sopimus Venäjän hallituksen kanssa.
26.3.1918, klo 11.30:
2 §: Luettiin Pietarin suomal. Työväenneuvoston valitseman Suomen Pietarissa olevan passitoimiston virkailijan Abel Wikmannin lähettämä kirjelmä, jossa valitetaan muutamien Elintarveasiain Osaston Pietarissa olevien edustajien esiintyvän tavalla, joka herättää yleistä tyytymättömyyttä ja huolestumista sikäläisen työväestön punakaartilaisten keskuu-dessa.
Kirjelmän johdosta päätti Kansanvaltuuskunta kehoittaa Pietarissa olevaa Kansanvaltuus-kunnan jäsentä toveri Edward Gyllingiä yhdessä Elintarveasian Osaston valtuutettu, toveri Tokoin kanssa toimeenpanemaan tutkimuksen, sekä ryhtymään asian vaativiin toimen-piteisiin syyllisten rankaisemiseksi.
Suomen Kansanvaltuuskunnan Toimeenpanevan Komitean kokous 3.4.1918, Viipuri:
5 §: Päätettiin ryhtyä erinäisiin valmisteluihin hallituksen siirtämiseksi Viipuriin.
Suomalaisten työläisten Huoltotoimiston Pietarin osaston eri toimialojen edustajain kokous, 4.4.1918.
1 §: […] O. Tokoi mainitsi kauppakamarissa järjestetyn palkkauksen niin, että […]
6.4.1918, klo 16.00
3 §: Elintarveasiain Osaston päällikön tehtäviä toistaiseksi hoitamaan määrättiin toveri Gylling.
17.4.1918, Viipurissa, klo 18.00:
2 §: Toveri Letomäki teki selkoa nykyisestä tilanteesta, ja totesi että Venäjällä on nykyisin 9 valtuutettua, nim. Tokoi, Kuusinen, Gylling, Sirola, Turkia, Lumivuokko, Karhinen, Pärssinen ja Lindquist, sotatoimissa 4 valtuutettua, nim. Manner, Eloranta, Tami ja Kiviranta. […]
Edelleen totesi toveri Letomäki, että elintarveasiat ovat perikadon partaalla. Elintarveasiain Osaston valtuutettu on Venäjällä ja yksi varemmin tärkeimmistä toimihenkilöistä, nimeltään Järvisalo on vaaran uhatessa kadonnut tietämättömiin. Elintarpeitten evakuoimista Helsingissä, sen ollessa saartamisen uhan alaisena, esti paikallisen Punaisen Kaartin esikunta. […]
Elintarveasiain Osaston nykyinen päällikkö, toveri Heikkinen, totesi, että melkein kaikissa punaisen hallituksen alueeseen kuuluvissa kunnissa ovat viljavarat loppuneet tai ovat loppumassa. Kymijoen rantamilla olevista kunnista tulevat ainoastaan jotkut hetken aikaa omilla varastoillaan toimeen. […] Tästä hädänalaisesta tilasta ilmoitti toveri Hakkinen antaneensa tiedon Tokoille ja Gyllingille, joka jälkimmäinen Tokoin poissa ollessa on hoitanut Elintarveasiain Osaston valtuutetun tehtäviä. […] Perääntymisalueilta olisi viljaa kuljetettava pois. Elintarveasiain Osaston toiminta Suomen puolella on järjestetty siten, että se kyllä vastaa tarkoitustaan, kunhan vain se suuri henkilökunta, jonka osasto on lähettänyt Venäjälle toimisi paremmin.
6 §: Elintarveasioitten järjestämiseksi päätti kansanvaltuuskunta kutsua toveri Tokoin sähkösanomalla Viipuriin.
13 §: Kansanvaltuuskunnan istuntopöytäkirjat päätettiin lähettää Pietariin säilytettäviksi.
20.4.1918, Viipuri, klo 10.00
4 §: Luettiin toveri Tokoin laatima suunnitelma Etelä-Aunuksen suunniteltua siirtymistä varten (Liite 3), sekä Huoltoasiain Osaston pöytäkirja (Liite 4), jossa sanottu suunnitelma on ollut tarkemmin yksityiskohtaisen käsittelyn alaisena. […]
Kansanvaltuuskunta päätti hyväksyä toveri Tokoin esityksen lukuun ottamatta viimeistä kohtaa, jossa puhutaan neuvotteluista englantilaisten kanssa ja jota kansanvaltuuskunta ei katsonut voivansa ratkaista tuntematta ylipäällikön mielipidettä asiasta.
20.4.1918, Viipuri:
1 §: Hyväksyttiin Elintarveosaston ehdotuksesta (Liite N:o 1) ohjesääntö (Liite N:o 2) evakuoidun tavaran kuljetuksesta ja matkalla käsittelystä
21.4.1918, Viipuri: Kansanvaluuskun viimeinen PTK 21.4.1918 Viipuri
Tokoi ei ollut läsnä.
1 §: […] Letomäki ilmoitti haluavansa merkittäväksi pöytäkirjaan, että valtuutettu Tokoi oli ennen istuntoa lähtenyt matkalle Pietariin lainkaan sitä Kansanvaltuuskunnalle ilmoittamatta, vaikkakin hän edellisessä istunnossa yhdessä muiden valtuutettujen kanssa hyväksyi esillä olevan ohjelmaluonnoksen ensimmäisen kohdan, jossa mainitaan, etteivät valtuutetut ole oikeutettuja matkustamaan maan rajojen ulkopuolelle ilman Kansanvaltuuskunnan lupaa, ja vaikka hän edellisessä istunnossa oli luvannut olla läsnä tässä tärkeässä istunnossa. […]
1 §: Gylling esitti kantansa seuraavassa lausunnossa: Ollen sitä mieltä, että, tosiasiat ilmeisesti näyttävät osoittavan, että jatkettu vallankumoustaistelukaan ei meitä ehdottomaan voittoon vie, ja että se päinvastoin johtaa vain jatkettuun joukkoteurastukseen ja hävityksiin, ja että tällä taistelulla ei voida edes varmasti turvata perääntymistietä ja sitä haluavien joukkojen evakuoimista koston tieltä pois, katson, ettei ole syytä jättää käyttämättä niitä keinoja , joita mahdollisesti saattaa olla olemassa työväenliikkeelle edes siedettävän rauhan aikaansaamiseksi. […]
8 §: Toveri Gyllingin tehtäväksi jäettiin järjestää retkikuntia Muurmannin rannikolle siirtolan perustamismahdollisuuksia tutkimaan. […]
Kapinan aikan painetut SUOMEN ASETUSKOKOELMAN Numerot 10 – 33
Kapinan_aikana_painetut_Suomen_asetuskokoelman_numerot_10-33