Oskari Tokoi

(1873-1963)

Varjonen, Unto

Kansio 2: Saapuneet kirjeet:

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 21.10.1947

Hyvä toveri.

Viime perjantaina täältä lähti Ruotsin Amerikan Linjan laivalla Suomeen koko maata käsittävän Help Finland Inc. sihteeri, rouva Ester Hietala. Hän on toiminut tämän amerikansuomalaisten keskusjärjestön sihteerinä sen perustamisesta asti ja voi antaa teille tarkat ja oikeat tiedot Suomen avustustyöstä täällä, Kehoitin häntä tapaamaan sinua ja toivon että lehtenne suhtautuu suosiollisesti hänen matkaansa. Tämä siitäkin syystä kun olemme nähneet, että siellä vieraillut kommunistien lähetti Toivo Vuorela ”Vapaan Sanan” palstoilla julkaistussa haastattelussa on lasketellut silkkaa valetta ja yleensä antanut amerikansuomalaisten Suomen avustustyöstä kerrassaan väärän kuvan. Tietääksemme Vuorela ei ole ollut missään muussa tekemisissä Suomen avustustyön kanssa kuin hajoittamassa ja kaatamassa sitä, kun sitä vastoin rouva Hietala on uhrannut aikansa ja myöskin vähäisiä varojaan tämän avustustyön hyväksi.

Hän matkustaa sinen Suomen Huollon kutsumana ja Help Finland Inc. toimeenpanevakomitea viimeisessä kokoukseen valtuutti hänet edustamaan järjestöämme siellä ja tuomaan Help Finland Inc ja kaikkien Suomea avustaneiden amerikansuomalaisten terveiset ja valtuutti hänet selostamaan toimintaamme täällä.

Toverillisesti tervehtien.

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 18.6.1948

  • Kirje käsittelee mm. Suomen avustamiseen liittyviä vaikeuksia ja Amerikan ulkopolitiikkaa.

[…] ”Muuten olen samaa mieltä siitä, että Amerikan ulkopolitiikkaa on viheliäisintä sekasotkua, mitä olla saattaa taikka paremminkin sanoen, sillä ei ole ulkopolitiikkaa lainkaan” […].

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 28.6.1948

Hyvä toveri.

Otan taas vapauden kirjoittaa muutaman rivin. Täällä Amerikassa paraillaan asetellaan näyttämöä tulevia vaaleja varten ja siihen tietenkin kiinnitetään suurin huomio. Republikaaninen puolue konventsionissaan ja laati vaaliohjelmansa sekä asetti presidenttikokelaansa. Ohjelmaan tietenkään kukaan ei kiinnitä huomiota vaan niihin miehiin, jotka asetettiin ”lipunkantajiksi”, kuten sanotaan. Kuvernööri Dewey on siinä jo toisen kerran ja, kuten pahoin pelkään, yhtä huonolla menestyksellä. Hän kylläkin on nyt enemmän populaari kuin viime vaalien aikana, mutta vieläkään hän ei ole päässyt järjestäytyneen työväen suosioon, ja se merkitsee paljon. Nyt jo Amerikan suurimman työväenliiton AFL:n puheenjohtaja sanoo, että Dewey ei ole heidän miehiään eikä saa heidän kannatustaan. Mitä taas tulee CIO:hon, niin Dewey siellä nauttii vieläkin vähemmän suosiota. Järjestäytyneitä työläisiä on kuten tiedät noin 16 miljoonaa ja jos he kaikki liittyisivät yhteen, niin järjestäytynyt työväki jo kykenisi ratkaisemaan koko riidan. Yhdessä suhteessa Deweyn nimitys tietää selvenemistä. Kongressin enemmistö on republikaaneilla ja presidentti sekä hallitus demokraateilla. Tuo enemmistö, jossa niinkutsutut isolationistit ovat näytelleen johtavaa osaa, on jarruttanut hallituksen ulkopolitiikkaa, tehden sen entistäkin sekavammaksi.[…]

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 28.6.1948

Toverillisesti tervehäin:

Oskari Tokoi – Gormeant, Ohio – 6.7.1948

Hyvä toveri.

Terveisiä matkalta. Meillä oli onnistuneet kesäjuhlat täällä Ohion alueella. Olimme juuri saaneet summittaiset tiedot Suomen vaalien tuloksista ja kansa otti ne suosiolla vastaan. Myöhemmät tiedot osottava, että kommunistien häviö oli suurempi odotettua. Viimeiset tiedot meillä on; 56 maalaisliittolaista 55 sosialidemokraattia 38 kommunistia 32 kokoomusta 1 ruotsalaista ja 5 edistysmielistä. Maalaisliiton voitto oli hiukan yllättävää, mutta ehkä se oli kohtalon sormi, joka asetti tämän reistailevan puolueen johtavan opettelemaan vastuullisuuden merkitystä. Kaitpa tämä nyt merkitsee sitä että kommunistien on lopultakin luovuttava sisäministerin salkusta ja tyydyttävä vähempimerkityksellisiin salkkuihin? Vai aikovatko kommunistit nyt turvautua avonaiseen oppositiosiooniin ja koko puolue [?] jonkinlaiseksi metsäkatiksi laillisen yhteiskuntajärjestyksen ulkopuolelle? […]

Oskari Tokoi – Gormeant, Ohio – 6.7.1948

Toverillisesti.

Oskari Tokoi – West Townsend, Mass. – 29.9.1948:

Hyvä. Toveri

Täällä Amerikassa eletään nyt korkeanpaineen alaisena. Tuo paine puristaa kahdeltakin taholta; toiseltapuolen Wenäjän ja länsimaiden välinen ja toiseltapuolen lähestyvät vaalit.

Vaaliakitationnissa ulkopolitiikka ei asiallisesti näytellyt mitään osaa sillä kumpainsenkin valtapuolueen, joista jompikumpi vaaleissa voittaa, ulkopolitiikka on aivan samanlainen. Waltiosihteeri Marshall YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa, on epäilemättä esittänyt Amerikan kansan yleisen mielipiteen.

Henry Walace, jonka varaan kommunistit varmaankin siellä rakentavat hyvin paljon, ei täällä ole politiikassa mitään osuutta. Merkille pantava on se, että mitä lähemmäksi vaalit tulevat sitä vähemmäksi Wallacen kannatus jää ja kaiken todennäköisyyden mukaan Walalce vaaleissa tuskin saa yhtään valitsijamiestä. Ja jos hyvin lykästää, niin hän saa pari valitsijamiestä New Yorkin valtiosta, mutta sekään ei ole varma. Republikaanipuolueen asettama presidenttiehdokas Thomas Dewy, viimeisissä puheissaan on vielä selventänyt kantaansa ulkopolitiikassa ja käynyt hyökkäävämmäksi kuin alussa sillä hän käsittää, että kansan enemmistö jo vaalii sellaista. Presidentti Trumanin vaalivalttina on taas enemmän sisäpoliittiset kysymykset, joilla hän yrittää saada, ja on jo saanutkin suurimman osan järjestäytyneen työväen kannatuksen. Kiusallisinta hänelle on kongressissa parhaillaan käynnissä oleva wenäläisen vakoilurenkaan tutkiminen, jolla hänen vastustajansa yrittävät saattaa demokraattisen hallituksen huonoon valoon. Vaikka tuossa tutkimuksessa onkin jo paljastanut vakavia asioita, joilla on enemmistö edustajainhuoneessa, tarjoutui sopiva hetki ottaa tämä asia esille juuri vaalien edellä ja kun vaalit on ohi, pidetään siitä paljon pienempää suuta. jokatapauksessa kuitenkin on varmaa, että kommunistit joutuvat lujemmalle penkille ja seinän väliin. […]

Oskari Tokoi – West Townsend, Mass. – 29.9.1948

Toverillisesti tervehtäin:

Oskari Tokoi – West Townsend, Mass. – 3.10.1948

Hyvä veli.

Otan taas vapauden esittää lyhyen tilannekatsauksen. Tilanne tuntuu muuttuvan niin nopeasti, että on vaikea seurata mukana. tänä aamuna tämän maan vaikutusvaltaisin lehti New York Times, joka viimeiset vuosikymmenet on kannattanut demokraattipuoluetta ja varsinkin Rooseveltin politiikkaa, pitkässä toimituskirjoituksessaan selittää kääntyneen republikaanipuolueen ja varsinkin sen presidenttiehdokkaan Thoma Deweyn kannattajaksi. Ja syyt, kuten aikaisemmassa kirjeessäni jo mainitsin, ovat ne, että Dewey ulkopolitiikassaan on ottanut yhä selvemmän ja määräävämmän kannan. Tämä siitäkin huolimatta vaikka nykyinen valtiosihteeri Marshallin ulkopolitiikka on jo ollut paljon selvempi kuin aikaisemmin. Tämä New York Times’in kannanvaihdos tuntuu sitäkin merkillisemmältä kun se tapahtuu juuri kun Dewey on palannut koko maata käsittävältä puhujamatkalta ja ilmeisesti saanut odottamatonta suurempaa kannatusta ja osaa suhtautua sen mukaan. Siitä huolimatta vaikka unionistit virallisissa kokouksissaan ovatkin antaneet kannatuksensa Trumannille, Trumanin puhujamatka ei nähtävästi antanut riittävän varmoja takeita voitosta. Etelän kapinalliset demokraatit on jo saatu piiskatuksi linjalle, kuitenkin niin, että ne esiintyvät itsenäisinä mutta vaaleissa kannattavat Trumania, mutta kaikesta huolimatta Deweyn voitto varmistuu. Vaalit sen lopullisesti toteavat, mutta jokatapauksessa on odotettavissa entistä lujempaa otetta. Ja niin paljon voitaneen sanoa, että Suomeen nähden Amerikan politiikka tulee olemaan entistä ystävällisempää ja avuliaampaa. […]

Oskari Tokoi – West Townsend, Mass. – 3.10.1948

Toivottaen parhainta menestystä ja työrauhaa.

Oskari Tokoi – Fitchburg,Mass. – 11.10.1948

Hyvä toveri.

Kiitos kirjeestäsi ja siinä olleista arvokkaista tiedoista. Sulkanen, joka on parhaillaan puhujamatkoilla, sattui pistäytymään kotona ja sai myös Sos.dem. Puoluehallinnon kirjeen. Keskustelimme asiasta ja tultiin siihen päätökseen, että yritämme saada teille naylonsukkia. Itsellämme ei ole kaupallisia yhteyksiä, mutta täällä toimivat ulkolähetyskommpaniat kyllä voivat sen tehdä. Sulkanen kirjoitti heti Frank Aaltoselle New Yorkiin, joka toimii tällä alalla ja pyysi lähempiä tietoja sekä hänen apuaan tavaran ostossa ja perille toimittamisessa., m.m. vientilupien hankinnoissa. Emme epäile etteikö sitä voida järjestää.

Tänne ei kuulu mitään uutta. Vaalipata alkaa kiehua täydellä höyryllä, mutta vieläkään kukaan ei voi sanoa kuka voiton perii. Mutta pelkään kumpi puoli tahansa, niin jonkunlaisen selvyyden se aikaansaa. Suurpolitiikka näkyy kiertävän noidutussa renkaassa, josta ulospääsyä ei näy löytyvän. On kuin pahasuopaisten poikasten peliä, että kun kerran on tullut niin sanotuksi, niin siitä on kiinni pidettävä. Berliini sellaisenaan varmaankaan ei olisi niin suuriarvoinen, että sen takia voisi kaikki panna peliin vaan kun siihen sisältyy koko Euroopan tilanteen ratkaisu. Jos jompikumpi puoli antaa periksi, se tietää menettävänsä otteensa koko Euroopassa.

Käsitämme hyvin, että Wenäjä, kommunistien provokatsioinnista huolimattakin, seuraa suurella valppaudella Suomea ja sen suuntautumista. Siitä syystä käsitämme miten varovaisesti Suomen on liikuttava ettei anna pienintäkään aihetta epäilyyn ulkopolitiikan muutoksesta ja rauhanehtojen täyttämisestä. Kysymys vaan lopuksi on siitä, onnistuuko sittenkään tyydyttämään Wenäjäa sillä kyllä asia siten on, että ”kyllä susi, syitä saa kun mieli lampaanlihaa tekee”. Toivon kuitenkin Teille parasta.

Ystävyydellä:

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 22.3.1949   

Hyvä toveri.

Kirjeesi täällä ja kiirehdän heti vastaamaan ja esittämään suunnitelmani Pohjanmaan Kansan avustamiseksi. Käsitykseni on, että se muodostuu tehokkaimmaksi yksityisluontoisea avustuksena. Tarkoitukseni on panna pohjalaisille osotettu vetoomus lehteen, jossa lyhyesti selostan tilanteen sekä kehoitan kaikkia punaverisiä pohjalaisia lähettämään parin taikka kaksi nylonsukkia Pohjanmaan Kansalle. Tällaisen lähetyuksen voi jokainen tehdä itse ja lähettää ensiluokan postissa, vaikkapa lentopostissa suoraan asianomaiseen paikkaan ja Pohjanmaan Kansalla ei olisi muita vaikeuksia kuin kerätä kirjeet postista, aukasta ne ja kerätä sukat yhteen sekä myydä enimmän tarjoavalle. Minä olen tässä avustushommassa jo oppinut tuntemaan nämät Amerikan suomalaiset, että ne karttavat keskitettyä järjestää ja joukkotoimintaa mutta sitä vastoin ovat valmiit lähettämään avustusta yksityisenä ja suoraan sille, jolle avustus tarkoitetaan. Pahoin myöskin pelkään, että Suomen konsulaatti uskaltaisi ottaa tällaista avustusta välittääkseen. Jos siellä ei ole mitään estettä taikka vaaraa, että nylonsukkaparin taikka kaksikin sisältävä yksityinen kirje menee asianomaiselle, niin uskon, että me lähetämme näitä sukkia niin paljon, että lehti tulee pelastetuksi. Tällainen avustus voi lähteä alkuun myöskin heti ja ilman pitempiä ennakkovalmistuksia. […]

Oskari Tokoi – Fitchburg, Mass. – 22.3.1949

Toverillisesti tervehtäin:

Oskari Tokoi