Waris, Heikki – Varjonen, Unto
WARIS, HEIKKI – VARJONEN, UNTO, 1946 – 1953
KANSIO 1:
Waris, Heikki:
Oskari Tokoi – Helsinki – 28.2.1948
Kiitän Teitä lämpimästi tervetulleesta kirjeestänne 15/2. Se oli minulle mieluisa tervehdys eräästä erittäin antoisasta päivästä luonanne maalla, jolloin saimme keskustella siirtolaisten asioista ja Suomen työväenluokan syntyprosessista. Se oli minulle hyvin antava päivä. Siksi tulinkin kovin iloiseksi kuullessani nyt kirjeestänne, että Teidän muistelmanne nyt ovat paperilla. Se on Suomen historian kannalta suuriarvoinen asia. Ja nyt onkin vain sitten toivottava, että ne saadaan pian julkisuuteen ja luettavaksi. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 28.2.1948
Kunnioittavin terveisin.
Oskari Tokoi, Tervehdys Mrs Tokoille – Helsinki – 20.12.1947
Amerikkalaisena et varmaan pahastune, että kirjoitan kirjeeni tallaisella amerikkalaisella kirjoituskoneella, jossa ei olo ää:tä eikä öö:tä. Mutta sellaisnahan se Sinun kirjasi käsikirjoituskin alkuaan oli. Tämä kirjeeni ei kerkiä sinne jouluksi, valitettavasti, mutta halusin kuitenkin kirjoittaa edes jonkin rivin sinulle jouluterveisiksi ja uuden vuoden toivotuksiksi samalla saadakseni tilaisuuden lausua julki iloni eraasta suuriarvoisesta asiasta.
Sain eilen Kustannusosakeyhtiö Tammelta ”Oskari Tokoin kovissa kansissa” enka ole kerinnyt kuin aivan vahan lueskella kirjaa sielta talta. Ja taman johdosta kaksi seikkaa. […]
Oskari Tokoi, Tervehdys Mrs Tokoille – Helsinki – 20.12.1947
Oskari Tokoi, Ilmakirje – Helsinki – 29.12.1949
Dear friends Mr. & Mrs Tokoi
These lines will be I am sorry, too late to bring you our greetings for Christmas but they will be very soon after to convey you our best wishes for peaceful holiday season in your home. I am sure you will be happy to be at home again the long journey to Finland and other countries, too. We have received your message and the photograph which such to you and so like you. We were delighted to have the photo to remind to you merry visit s in our home during the months passes. Before you left Finland I gave you from Suomalainen Suomi, “Amerikan suomalaiset ja me” where I have tried to express an appreciation of your book as well as your visit to Finland. More than any of the previous visits of American Finns to their native country you stay there and you message has aroused a genuine interest in wide circles of Finns to their relative in America. And I hope that the young generation on both sides will get eliser (?) to each other in years to come. You have helped bridge the gulf of for the benefit of all concerns.
Olen tahtonut englanniksi koettaa saada sanottavani sanotuksi ajatellen sitä tärkeää osuutta, mikä Mrs. Tokoilla oli matkasi onnistumiseen. Ja jos jossakin asiassa voin vasta olla avuksi, teen sen mielelläni , kuten hyvin tiedät.
May our (?) give humble blessing to you during this Holy Season.
Sincerely
Oskari Tokoi, Ilmakirje – Helsinki – 22.10.1951
Hyvä Veli.
Kylläpä sinulla on hyvät tiedoitusyhteydet tähän vanhaan, kun siellä niin tarkkaan tiedät vaivaisen wariksenkin voimat ja voimattomuudet. Tietolähteesi ilmeisesti ovat luotettavat, kun tiedot voinnistani olivat sangen oikeat. […]
Oskari Tokoi, Ilmakirje – Helsinki – 22.10.1951
Tervehtien
Oskari Tokoi, Ilmakirje – Helsinki – 2.2.1952
Hyvä Veli.
Lämmin kiitos kirjeestäsi ja tervetulotoivotuksestasi. Onpa vallan liikuttavaa todeta tällä tavalla olevansa odotettu ja toivottu sinne. Tarkoitukseni onkin, niin kuin kai kirjoitin Sinulle, päästä lähtemään sinne lahden taakse, jos vain terveyteni antaa myöten tämän kevään kuluessa. Tällä kertaa on suunnitelmani, että pääsisimme, vaimoni ja minä, lähtemään täältä pääsiäisen aikoihin n. huhtikuun puolivälissä suomalaisella rahtilaivalla ja näin ollen suuntaisimme sinne ennen vappua, toukokuun1. päivänä.
Näin ollen en parhaalla tahdollanikaan voisi pitää sitä puhetta, jota ehdotit, maaliskuun 1. päivänä. Mutta jos muuten sovitaan, eletään ja terveenä pysytään, niin koetan maksaa puhevelkani jossakin myöhemmässä tilaisuudessa. Lähtöni täältä on lykkääntynyt lähinnä terveydellisistä syistä, mutta myös sen johdosta, että kirjalliset työni ovat siirtyneet ja ne täytyy saada johonkin vaiheeseen, ennen kuin pääsee rauhassa lähtemään. Minun pitäisi nyt saada painokuntoon sosiologinen tutkimus ”Suomen karjalaisen siirtoväen sosiaalisesta sopeutumisesta”, joka on ollut vireillä kesästä 1948 ja nyt on saatettu päätökseen. Käsikirjoituksen viimeistely ja tarkastus on parhaillaan käynnissä. Toivon voivani tuon teoksen ojentaa omakätisesti Suomen suurelle siirtolaiselle, ystävälleni Oskari Tokoille West Townsendissä johonkin aikaan tänä keväänä.
Monin lämpimin terveisin vaimoltani myös Mrs. Tokoille, jonka toivomme olevan terveenä ja reippaana kuten ennen.
Tervehtien
Oskari Tokoi, Tervehdys Mrs Tokoille – Helsinki – 12.5.1953:
Hyvä Veli.
Suuren merkkipäiväsi lähestyessä palautuu mieleeni moni niistä lämmittävistä yhdessäolon hetkistä, jolloin olen saanut olla kanssasi täällä vanhassa Suomessa taikka siellä uudessa maailmassa, erityisesti kodissasi, tuossa lämpöisessä ja viihtyisässä kodissasi, jossa olen saanut olla Sinun ja Mrs. Tokoin vieraana niin monta kertaa. Erityisesti muistan sen kerran, jolloin viime tammikuussa viimeksi saimme siellä luonanne olla ja tuntea yhteisyyttä kansanne.
Siksi haluamme me molemmat, vaimoni ja minä, olla suurena syntymäpäivänäsi onnittelijoiden joukossa toivottamassa siunausta elämääsi edelleen kuten tähänkin asti. Kuinka paljon palvelusta mahtuukaan pitkään elämääsi, kuinka paljon oletkaan saanut olla mukana muovaamassa oman aikasi ja oman aikasi yhteiskuntaa sen suurissa murrosvaiheissa ja kaikessa on varjelus ja siunaus olla matkassasi. Sitä Taivaallisen Isämme tahdolle toivottaa Sinulle nytkin. Ja samalla lähettää terveisemme ja kiitoksemme myös Mrs. Tokoille, joka hänkin on kerinnyt tulla läheiseksi yhteiseksi ystäväksi meille.
May we thank you, dear Mrs. Tokoi, for all friendship and fellowship and ask our Heavenly Father’s rich blessing on you, too. We are deeply indebted for the warmth in your home and for all the friendship with which you have received two countrymen of your husband. It is a great thing to be able to celebrate one’s 80th birthday with all faculties so intact as Mr. Tokoi and we know that he is greatly indebted to you for all the good care you have given to him and for all encouragement and understanding.
Less than a fortnight ago we returned back from our long journey and found our daughters here at home waiting for us. We spent two months in Great Britain and enjoyed our stay there. Yet. to come home again after such a long absence was still better. It is with great satisfaction we look back our rich experiences in the U.S. and in so many good homes over there still find our own home superior to all of them.
With all best wishes to both of you, sincerely,
Emmi ja Heikki Waris.
Varjonen, Unto:
Oskari Tokoi – Helsinki – 18.3.1948
Olen valmistelemassa matkaa Yhdysvaltoihin. Matka on täysin yksityisluontoinen […] Matkan yhteydessä olisin luonnollisesti erittäin kiinnostunut Sinun ja muiden sikäläisten toverien tapaamisesta. Yritän saavuttuania tavalla taikka toisella otta yhteyttä.
Parhain terveisin
Oskari Tokoi – Helsinki – 5.5.1948
H.T.
Pyydän kotiuduttuani kiittää Sinua ja kauttasi rouvaasi siitä erittäin ystävällisestä kohtelusta ja vieraanvaraisuudesta, jonka kohteeksi jouduin siellä käydessäni. Olen kokonaisuudessa matkaani tyytyväinen, mutta ennen muuta jäävä ja muiden fitchburgilaisten tovereiden tapaaminen.
Voin tässä yhteydessä ilmoittaa – jääköön se meidän keskeiseksemme toistaiseksi – että olen pannut eläkkeen myöntämisen sinulle valtion varoista. Eduskunnan puhemies Fagerholm on jättänyt valtioneuvostolle tätä koskevan kirjelmän ja hyviä toiveita on olemassa, että se menee myös lävitse. Kovasti suuri se ei tule olemaan, mutta onpahan jotakin. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 5.5.1948
Kunnioittaen.
Oskari Tokoi – Helsinki – 29.5.1948
H.V.
Parhaat kiitokset kirjeistäsi, samoin rouvasi terveisistä. Viimemainitut otetaan vastaan ja tarjotaan uudet tilalle. Kummallista kyllä eivät täkäläiset kommunistilehdetkään ole kehdanneet syyttää törkyä päällesi, eivätpä sanallakaan kajonneet vuoden 1918 ”muistelmasi”, eivät myöskään eläkkeesi – mikä muuten meni vaivattomasti läpi ilman että allekirjoittanut tuntee mitenkään saaneensa ”ansiota” sen puuhaamisesta.
Olet kaiketi voinut jonkin verran seurat viimeaikaista tumulttia täällä. Leinon pakottaminen poistumaan hallituksesta pani kommunisteille veren päähän, ja he ryhtyivät harkitsemattomaan korpilakkoiluun, vaikka heidän pitäisi jo tietää, ettei sellainen meno onnistu. Koko juttu – vaikka se alun perin oli tarpeeton tässä vaiheessa – muodostui suureksi voitoksi sos.-dem. puolueelle. Meikäläiset saivat riveihinsä lisävoimaa ja innostusta, joka lupaa hyvää vaaleissa. Kommunistien lujimmatkin linnoitukset alkavat pettää. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 29.5.1948
Voi mitä parhaiten. Kirjoittelempa, kun jotakin tapahtuu.
Sinun
Oskari Tokoi – Helsinki – 15.6.1948
Kiitokset tänään saamastani kirjeestä. Koskettelit siinä useita kysymyksiä, joiden käsittely vaatisi pitkän artikkelin. Mitä ensinnäkin tulee meidän ryhmämme esiintymiseen Leinon jutussa, torjun käsityksen, että äänestämättömyys tai epäluottamuslausetta vastaan äänestäminen olisi johtunut pelkuruudesta, taktikoinnista tai ”kahdenlaisen ilman” olemassaolosta. Asia on yksinkertaisesti niin, että koko kysymys tuli esiin ylättämällä. Kokoomus, joka teki esityksen epäluottamuslauseesta, luuli, ettei se menisi lävitse, koska muut puolueet olivat yleensä olivat sitä mieltä, ettei ennen vaaleja järjestettäisi mitään rähinöintiä. Mutta ehdottamalla tuollaista se toivoi saavansa vaalitaktillisen aseen. Maalaisliitto ei taas sitä halunnut antaa kokoomuksen käsiin – vaan äänesti mukana, samoin ruotsalaiset, joiden ryhmä oli juuri edellä saanut puoluekokouksessa haukkumista kommunistien liehittelystä. Sos.-dem ryhmä ei ollut asiaa lainkaan käsitellyt, vaan paikalla olleet jäsenet menettelivät harkintansa mukaan. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 15.6.1948
Syvästi kunnioittaen,
Oskari Tokoi – Helsinki – 10.7.1948:
H.T.
Niinhän Suomen vaaleissa sitten kävi kuin saatettiin etukäteen aavistaakin: meidän puolueemme selviytyi niiden kiistattomana voittajana. Äänimäärän lisäys oli suurempi kuin henkilökohtaisesti olin odottanut, mutta paikkaluku 54 osui tippauksessani aivan oikeaan. Vaalipiirijako suosi maalaisliittoa, sillä edustajia valittiin suhteellisesti vaalipiireistä, jossa lapsirikkaita perheitä, ts. väkiluku muodollisesti sama edustajaa kohden, mutta täysi-ikäisten määrä pienempi. Maalaisliitto saikin edustajan n. 8 000 äänellä, meiltä vaadittiin lähes 9 000. Näin tulee selitettäväksi se että ml sai 56 paikkaa, vaikka äänimäärä oli meitä 40 000 pienempi. Kommunistien putoaminen 38 paikkaan, joista 4 lisäksi SKP:een kulumattomia, oli heille pahempi tappio kuin osasin etukäteen odottaa. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 10.7.1948
Veljellisesti,
Oskari Tokoi – Helsinki – 28.11.1948:
Kiitos kirjeestäsi. On ollut mielenkiintoista seurata näkemyksiäsi Yhdysvaltain politiikan kulusta. Olen vain ollut niin sidottu erilaisiin tehtäviin, että kirjeiden kirjoittamisiin – mihin yleensäkin olen ollut laiska – on jäänyt hyvin vähälle.
Puoluetoimikunta tarjosi viime viikolla päivälliset Siltasaaren Elannossa vapautuneen vangin Väinö Tannerin kunniaksi. Hän on tosin ehdonalaisessa vapaudessa. ”valvojaan” Väinö Hakkila, eikä hänen pitäisi ehdonalaisten vankien yleismääräyksten mukaan tavata ”pahamaineisia henkilöitä”. Lienee kuitenkin tulkinnan alaista, ovatko sos.-dem. puoluetoimikunnan jäsenet tuollaisia henkilöitä vai sijaitsevatko sillä rajalla. Vapautumispäivänä ilmestyi jälleen häneltä uusi muistelmateos ”Nuorukainen etsii sijaansa yhteiskunnassa”. Utrio lähettäneen sen sinulle. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 28.11.1948
Oskari Tokoi – Helsinki – 21.2.1949:
Dear Sir,
Kiitoksia kirjeestäsi, jonka sain tunti sitten. Kumma yhteensattuma sikäli, että oli aikeissa kirjoitella Sinulle, jopa samoista asioista. Kirjoitit nimittäin Norjan otteista hieman skeptilliseen sävyyn. Me täällä emme myöskään ole lainkaan tyytyväisiä Norjan politiikkaan, emmekä pidä sitä edes järkevänä. Norja heittää nyt kaikki yhden kortin varaan, hankkii N:liitosta varman vihollisen ja ilmoittautuu vapaehtoisesti osallistujaksi kolmanteen maailmansotaan. Tietysti on vaikea arvioida, minkä merkityksen Yhdysvaltain yleisesikunta antaa skandinavialle, mutta tuskinpa niin suurta, että se ajoissa antaisi riittävää sotilaallista apua Norjalle. Demokratia on hidas rauhanaikana sotaponnistuksiin, se nähtiin viimeksi Hitlerin alkaessa rynnistää. […]
Onpahan taas lähdettävä yhteen loputtomista kokouksista. Voi hyvin ja kerro terveisiä tovereille.
Sinun
Oskari Tokoi – Helsinki – 18.3.1949:
H.T.
Kiitokset kirjeistäsi. Samoin kuin lehtileikkeistä. En tule muuten juuri seuranneeksikaan Yhdysvaltain lehdistöä, vaikka niin pitäisi tehdä. Kun en enää ole kiinteästi lehtityössä mukana, niin lukukin tahto jäädä. Englantilaisen Daily Heraldin olen sentään tilannut lentopostissa, ja kun se tulee tänne päivän vanhana, niin voi jotenkin seurata anglosaksisen maailman elämäntyyliä.
Muualla maailmassa tunnutaan tiedettävän meidän asioista enemmän kuin me itse. Tosin on sanottava, että eräänlaista levottomuutta täälläkin on havaittavissa sodanvalmistelujen vuoksi. Kysytään myöskin, ryhtyykö N.liitto tosiaan johonkin toimenpiteisiin meidän kohdallamme, niin kuin maailma näyttää ennustelevan. Toistaiseksi ei mitään merkkiä ole näkynyt. Suomen valvonta päättyy, ja me siirrymme talolle niinkuin toisellekin normaaleihin diplomaattisiin menettelytapoihin, mikäli pykälät ja sopimukset paikkansa pitävät. […]
Oskari Tokoi – Helsinki – 18.3.1949
Palannet asiaan, jos juttu näyttää kulkevan eteenpäin
Lujat terveiset tuttaville.